ZalogujUzytkownik Haslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Rejestracja
Rejestracja
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Nauka gry na keyboardzie w Częstochowie Nauka gry na pianinie w Częstochowie Nauka gry na saksofonie w Częstochowie

Poleć to, co sprawdzone i najlepsze Masz inne doświadczenia? Wystaw odpowiednią rekomendacje.
Forum Moja Rekomendacja Strona Główna » Luźne rozmowy na każdy temat

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Berghoff Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zielonahela



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 901

PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 10:09    Temat postu: Berghoff Odpowiedz z cytatem

Belgijska firma Berghoff wytwarza efektowne i funkcjonalne produkty, które gwarantują przyjemne, wydajne, bezpieczne i zdrowe gotowanie.
Od kilkunastu lat jest symbolem ustabilizowanej i silnej marki godnej polecenia w każdej kuchni.
Wybrane produkty Berghoff znajdziecie w sklepie internetowym www.razdwatrzy.net doskonałe na prezenty lub upominki.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog


Ostatnio zmieniony przez zielonahela dnia Pią Mar 16, 2012 14:04, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zielonahela



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 901

PostWysłany: Nie Maj 11, 2008 16:48    Temat postu: Termometr do garnka Odpowiedz z cytatem

Termometr (termostat) do garnków Berghoff. Termometr pasuje rownież do garnków innyh firm.
Berghoff - termometr do garnka znajdziecie w sklepie internetowym www.razdwatrzy.net doskonały na prezent lub upominek.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog


Ostatnio zmieniony przez zielonahela dnia Pią Mar 16, 2012 14:04, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zielonahela



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 901

PostWysłany: Nie Maj 11, 2008 16:51    Temat postu: Minutnik Odpowiedz z cytatem

Wykonany ze stali nierdzewnej odmierza czas do 60 minut.
Berghoff - minutnik znajdziecie w sklepie internetowym www.razdwatrzy.net doskonały na prezent lub upominek.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog


Ostatnio zmieniony przez zielonahela dnia Pią Mar 16, 2012 14:05, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zielonahela



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 901

PostWysłany: Nie Maj 11, 2008 16:52    Temat postu: Sztućce dla dzieci Odpowiedz z cytatem

Sztućce dla dzieci wykonane ze stali nierdzewnej.
Zestaw składa się z:
- 1x nóż obiadowy, (18,5cm)
- 1x widelec obiadowy, (16cm)
- 1x łyżka obiadowa, (16cm)
- 1x łyżeczka deserowa. (13cm)
Berghoff - sztućce dla dzieci znajdziecie w sklepie internetowym www.razdwatrzy.net doskonały na prezent lub upominek.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog


Ostatnio zmieniony przez zielonahela dnia Pią Mar 16, 2012 14:05, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zielonahela



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 901

PostWysłany: Nie Maj 11, 2008 16:54    Temat postu: Wyciskarka do owoców Odpowiedz z cytatem

Wyciskacz wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Składa się z pojemnika na sok oraz wyciskarki.
Berghoff - wyciskarka do owoców znajdziecie w sklepie internetowym www.razdwatrzy.net doskonały na prezent lub upominek.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog


Ostatnio zmieniony przez zielonahela dnia Pią Mar 16, 2012 14:06, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zielonahela



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 901

PostWysłany: Nie Maj 11, 2008 16:56    Temat postu: Zestaw do wina Odpowiedz z cytatem

Zestaw do wina zapakowany w pudełku
W komplecie znajduje się:
- lejek do butelek
- dozownik do wina
- korkociąg
- obcinaczka do folii
- obraczka na butelkę
Berghoff - zestaw do wina znajdziecie w sklepie internetowym www.razdwatrzy.net doskonały na prezent lub upominek.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog


Ostatnio zmieniony przez zielonahela dnia Pią Mar 16, 2012 14:06, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zielonahela



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 901

PostWysłany: Nie Maj 11, 2008 16:58    Temat postu: Czajnik - LUCIA 2.5L Odpowiedz z cytatem

Wykonany z wysokiej jakosci stali chirurgicznej szlachetnej 18/10 AISI 304-2B Dziobek pozwala na bezpieczne wylewanie
Odporny do 150 stopni Celsjusza.
Praktyczna pokrywka ulatwia napelnianie i czyszczenie.
Gwizdek sygnalizuje wrzenie wody.
Pojemność czajnika 2,5l.
Berghoff - czajnik - LUCIA 2.5L znajdziecie w sklepie internetowym www.razdwatrzy.net doskonały na prezent lub upominek.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog


Ostatnio zmieniony przez zielonahela dnia Pią Mar 16, 2012 14:06, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zielonahela



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 901

PostWysłany: Nie Maj 11, 2008 17:00    Temat postu: Zestaw otwieraczy kuchennych Odpowiedz z cytatem

Zestaw wykonany z najwyższej jakości stali
W komplecie znajduje się:
- drewniany stojak
- dziadek do orzechów
- otwieracz do puszek
- korkociąg
- wyciskacz do czosnku
- obieraczka
Berghoff - zestaw otwieraczy kuchennych znajdziecie w sklepie internetowym www.razdwatrzy.net doskonały na prezent lub upominek.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog


Ostatnio zmieniony przez zielonahela dnia Pią Mar 16, 2012 14:06, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aga



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 380

PostWysłany: Czw Sie 14, 2008 21:32    Temat postu: BergHOFF - słownik kulinarny Odpowiedz z cytatem

Bain-Marie

Kąpiel w gorącej wodzie, w której niektóre czynności przygotowawcze i sosy wykonywane są w określonej temperaturze (niektóre przygotowania mogą zostać przeprowadzone w bain-marie (podgrzewaczu), na przykład ubijanie sabayon, ciasta choux, topienie czekolady).

Blanszowanie

Ogrzewanie warzywa albo mięsa przez zanurzanie we wrzątku.
(Natychmiastowe odświeżanie przez zanurzenie w lodowatej wodzie). Blanszujecie Państwo warzywa albo mięso, żeby je oczyścić, usunąć słony smak, usunąć gorycz albo zmniejszyć objętość.

Coulis

Płynne puree z owoców albo warzyw. Coulis jest często stosowany jako sos.

Glazurowanie

Służy do tego, aby natrzeć zewnętrzną stronę ciasta ubitym żółtkiem z jajka, po to, aby podczas pieczenia w piekarniku ciasto uzyskało złoty kolor.

Wzbogacanie

Jeden po drugim dodać kawałki masła do sosu. Pozostawić do roztopienia, a następnie ubić. Również ubijanie białka z jajka

Escabeche

Przygotowana gotowana lub mocno usmażona ryba, mięso albo plasterki drobiu zamarynowane w mieszaninie z przypraw.

Smażenie

Doprowadzenie do zbrązowienia w krótkim czasie.

Fuzja

Kombinacja – fuzja – składników i przepisów z Europy Wschodniej i Zachodniej.

Przybieranie

Ostateczne przybieranie potrawy.

Ucieranie

Potrzebne do pieczenia posiłku w piekarniku albo na otwartym grillu oraz aby przyrumieniła się górna część dania. Posiłki bardzo często posypane są tartym serem, polane roztopionym masłem lub posypane bułką tartą.

Klarowane masło

Stopione masło - klarowny olej, który w szczytowych temperaturach staje się klarowny; śmietankowa substancja, która odkłada się na dnie może zostać usunięta

Harisa

Pikantne północno-afrykańskie zioło na bazie chilli.

Marsala

Złote brązowe aromatyczne wino z Sycylii, czasami używane do zrobienia sabayon.

Persillada

Zmieszane posiekane zioła z bułką tartą.

Rozgotowywać

Gotowanie mięsa albo ryby w sosie własnym pochodzącym z gotowania
(również: gotowanie nadzienia w formach w podgrzewaczu). Płyn nie może się zagotować (żadnych bąbelków).

Quenelle

Owalna dekoracja, tradycyjnie mousseline z ryby plus inny składnik, który może zostać podany w owalnej formie.

Nurkowanie

Zanurzanie gotowanych warzyw (lub makaronu) w zimnej wodzie, aby szybko zatrzymać proces gotowania. W dodatku w przypadku warzyw w ten sposób zapobiega się utracie koloru.

Plomba

Pokrywanie dań zimnych i ciepłych warstwą sosu z żelatyny.

Sauté

Coś ugotować i równocześnie szybko brązowić na gorącej patelni.

Sodium Bicarbonate

Sól.

Wywar

Bardzo dobrze ugotowany rosół, który może służyć jako baza do sosów i potrawek.

Duszenie

Lekkie podsmażenie warzyw tylko tak długo, aż zaczną mięknąć.

Łyż.

Skrót wskazujący pojemność łyżki stołowej.

Terrine

Szkliste naczynie lub garnek z wysoką pionową obręczą służący do przygotowania ciast. Tę nazwę stosuje się również do samej potrawy, która jest zimnym daniem podawanym głównie z ciepłym tostem.

Vinho Verde

Najważniejsze wino pochodzące z północnej Portugalii, lekkie wino delikatnie musujące
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aga



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 380

PostWysłany: Czw Sie 14, 2008 21:35    Temat postu: BergHOFF - metody gotowania Odpowiedz z cytatem

Naczynia kuchenne firmy BergHOFF umożliwiają gotowanie bez użycia wody, masła lub oleju oraz bez utraty witamin! W ten sposób możecie Państwo delektować się zdrowymi i smacznymi potrawami!

Gotowanie bez wody

Do każdej czynności zawsze należy używać właściwy garnek lub patelnię!

Podczas gotowania garnek powinien być zawsze wypełniony. Korzystanie z niewłaściwego garnka (jedną z przyczyn może być zbyt duża wielkość) podczas przygotowywania posiłku może prowadzić do wytworzenia się dziur powietrznych, które negatywnie oddziaływują na jakość jedzenia. Te dziury odpowiedzialne są za wysuszenie potrawy oraz za ewentualne przypalenie lub uszkodzenie garnka. Wypełnienie garnka do 2/3 jego pojemności jest idealnym sposobem gotowania.

Przygotowane produkty i warzywa należy zawsze opłukać wodą!

Jest to istotne z dwóch powodów: po pierwsze jest to sposób na usunięcie szkodliwych substancji chemicznych, po drugie pozwala na absorpcję wody przez produkty w celu wymieszania się wody z ich naturalnym sokiem. Działanie to upraszcza proces "gotowania bez wody”.

Dopasować źródło ciepła do wielkości garnka!

Zanim zaczniecie Państwo proces gotowania, korzystać należy z zimnego garnka i sprawdzić, czy gotujecie Państwo na średnim ogniu. Jeżeli garnek (lub patelnia) jest zbyt gorący, płyny wyparują, co spowoduje pogorszenie jakości potrawy. Zalecamy szczególnie, aby gotując bez wody, utrzymać średnią lub niską temperaturę.

Wytworzyć maksymalną ilość pary!

Gotowanie zacząć powinni Państwo od płomienia na średnim poziomie, a następnie dodać dwie lub trzy łyżki wody (zalecenie!). Jeśli z boku pokrywy będzie wydostawał się najmniejszy strumień pary, należy zmniejszyć temperaturę. Pokrywa utrzyma dużą ilość pary w garnku.

Nie wolno ciągle zaglądać do garnka!
Za każdym razem, gdy w czasie procesu gotowania pokrywa zostanie zdjęta, ciepło w formie pary ucieka. Wydłuża to czas gotowania i wysusza potrawę bardziej niż jest to konieczne. Jeżeli usuniecie Państwo pokrywę zbyt wcześnie, należy dodać niewielką ilość wody.

Czas gotowania:
zielona fasola, groch, brokuły, seler, kalafior, szpinak, cukinia … 7 - 12 minut
cebula, ziemniaki, marchew, fasola … 14 - 18 minut


Gotowanie bez tłuszczu i oleju

Pierwotnie używano oleje, aby zapobiec przypaleniu potrawy, jednak dzięki naszym garnkom stało się to już niepotrzebne.

Sprawdzić źródło ciepła!

Temperaturę możecie Państwo sprawdzić poprzez wkropienie kilku kropli wody do naczynia. Jeżeli zaczną one przetaczać się po dnie, oznacza to, iż osiągnięta została właściwa temperatura.
Pieczenie czerwonego mięsa!

Mięso położyć na patelni i unikać dodawania soli. Jeśli tylko pory zamkną się, należy przykryć patelnię na najwyżej 3 minuty. Mięso, które przywarło do dna, powoli zacznie samo odchodzić od dna. Ten sposób gotowania upraszcza również późniejsze czyszczenie

Zmniejszyć ogień!
Po pieczeniu, najlepiej jest zmniejszyć ogień (zwykle na poziom między mały i średni). Czas gotowania zostaje zwykle zredukowany od 20 do 30%. Są to znów oszczędności energii.
W skrócie:
- Gotowanie należy zacząć na średnim poziomie ciepła i uważać, kiedy pierwsza ilość pary będzie wydostawać się spod pokrywy.
- Zmniejszyć temperaturę przyczyniając się do powstania maksymalnej ilości pary.
- Gotowanie zakończyć na niskiej temperaturze uwzględniając zwyczajny czas gotowania.

Czas gotowania:
Filet rybny 6 minut
Pierś z kurczaka 12 minut
Stek 15 – 25 minut
Cały kurczak 45 minut
Pieczeń 90 minut


Gotowanie na parze

W przypadku, gdybyście chcieli Państwo gotować na parze, produkty należy umieścić w koszu garnka. Dodać trochę wody i przykryć naczynie pokrywą albo odwróconą miską (użytą jako przykrywka). Zagotować wodę … i produkty ugotują się błyskawicznie!
Ci, którzy będą chcieli porównać tę metodę do tradycyjnych sposobów gotowania, zauważą, iż zakonserwowany zostaje naturalny smak i wartości odżywcze. Jest to idealne do przygotowywania ryb, warzyw i innych dań.

Czas gotowania:
Ryba 6 – 9 minut
Krewetki 4 minut
Homary 7 minut
Większość warzyw 8 – 12 minut
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aga



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 380

PostWysłany: Czw Sie 14, 2008 21:37    Temat postu: BergHOFF - gwarancja materiałowa Odpowiedz z cytatem

Wszystkie elementy (z wyjątkiem urządzeń elektrycznych (2 lata) i produktów linii Cast (5 lat)) są objęte dożywotnią gwarancją producenta (*), licząc od daty zakupu u uprawnionego handlowca.

Sztućce i noże zawsze objęte są maksymalnym czasem gwarancji 30 lat.

Firma BergHOFF wymieni lub naprawi wszelkie produkty, w których znaleziona zostanie wada materiałowa lub wada produkcyjna … jeśli produkty były używane w prawidłowych warunkach, które zalecano w instrukcji obsługi. Gwarancja obejmuje wady materiału nie zaś naturalne zużycie. Produkt należy wysłać w celu dokonania naprawy lub wymiany, w oryginalnym opakowaniu. Koszty wysyłki i koszty operacyjne (zawsze płacone z góry) nie objęte zostały niniejszą gwarancją.

Gwarancja wyklucza uszkodzenia, które powstały w wyniku niewłaściwego użytkowania, przegrzania, upadku lub umyślnego nadużycia.

Pojawić się mogą delikatne odbarwienia (na stali nierdzewnej z serii 18/10 T304/316może pojawić się niebieski lub kasztanowy kolor), które zwykle widać na stali nierdzewnej wszelkiego rodzaju. Nie ma to jednak wpływu na użytkowanie. Pojawić się mogą również niewielkie zarysowania, lecz one nie zostały objęte gwarancją.

Użycie szkodliwych detergentów, wywołuje uszkodzenie warstwy z antyutleniaczem, powodując korozję i nie podlega roszczeniom gwarancyjnym.

(*) Dla krajów europejskich maksymalny okres gwarancji przewidziany przepisami prawa wynosi 30 lat! Stany Zjednoczone, kraje Afryki, Azji lub obszaru Pacyfiku nie podlegają temu zastrzeżeniu.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aga



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 380

PostWysłany: Czw Sie 14, 2008 21:41    Temat postu: BergHOFF - naczynia kuchenne Odpowiedz z cytatem

Utrzymanie i konserwacja

Przed użyciem, naczynia należy umyć niewielką ilością wody z dodatkiem detergentu (nie zawierającego cytrusów). Do czyszczenia produktów ze stali nierdzewnej nie należy używać środków myjących opartych na kwasach cytrusowych (mogą one uszkodzić warstwę z antyutleniaczem, co może być przyczyną powstania korozji) oraz nie należy ich umieszczać w zmywarce do naczyń! Korozja może zostać łatwo usunięta za pomocą dobrego detergentu (takiego jak na przykład środek czyszczący firm BergHOFF dla stali nierdzewnej)

W przypadku, gdy pozostałości jedzenia będą przywierać do dna, można je w łatwy sposób usunąć poprzez nalanie do garnka niewielkiej ilości wody i namoczenia ich w niskiej temperaturze. Gdy sytuacja ta dotyczyć będzie przypalonych resztek jedzenia … wówczas należy przez chwilę doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie używając drewnianej łyżki usunąć pozostałości z powierzchni garnka. Możecie Państwo również użyć specjalnych detergentów (takich jak środek czyszczący firmy BergHOFF do stali nierdzewnej).

Przegrzanie może spowodować powstanie niebieskich lub kasztanowatych odbarwień, które jednak nie mają żadnego wpływu na właściwości naczyń do gotowania i które w łatwy sposób mogą zostać usunięte za pomocą dobrego detergentu (takiego jak środek czyszczący firmy BergHOFF do stali nierdzewnej).

Nigdy nie należy umieszczać garnków na rozgrzanej płycie, gdy są one prawie puste lub gdy gotujecie Państwo bez użycia wody!

Garnków wyposażonych w gałkę termiczną nie należy umieszczać w zmywarce do naczyń! Gałek nie należy obracać zbyt mocno, gdyż mogą one pęknąć od wewnątrz. Mają one właściwą pozycję, taką jaka jest w momencie zakupu. W przypadku, gdy są one właściwie utrzymywane mają one długi okres użytkowania.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aga



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 380

PostWysłany: Czw Sie 14, 2008 21:43    Temat postu: BergHOFF - noże Odpowiedz z cytatem

Utrzymanie i konserwacja

Przed pierwszym użyciem należy noże umyć, opłukać i wytrzeć do sucha.

Niektóre (potrawy) kwasy (cytryna, musztarda, ketchup …) mogą przebarwić nawet większość noży wykonanych ze stali nierdzewnej. Nie wolno pozwolić, aby resztki jedzenia wyschły na ostrzu, ponieważ czyszczenie noża staje się wówczas znacznie trudniejsze i niebezpieczne. Chcielibyśmy Państwu zasugerować, aby nawykiem stało się natychmiastowe czyszczenie noża po jego użyciu. Po prostu połóżcie Państwo ostrze na płaskiej powierzchni, ostrożnie wytrzyjcie jedną stronę mokrą szmatką, następnie wyczyśćcie drugą. Po tych czynnościach należy wytrzeć nóż do sucha, od tylnej części noża do ostrza. Po tym, jak nóż używany był do krojenia drobiu, mięsa, bądź ryby, do czyszczenia należy użyć środka myjącego i gorącej wody.

W przypadku, gdy dojdzie do kontaktu chloru i wybielacza z ostrzem, muszą one zostać natychmiast usunięte, gdyż te związki chemiczne mogą spowodować przebarwienie oraz uszkodzenie stali nierdzewnej i stali węglowej. Jeśli powstanie przebarwienie, wówczas delikatne wypolerowanie przywróci połysk.

Nie należy kroić kości nożem (oprócz tasaków). Nie wolno używać noży do wypychania, rozłączania, rozdzielania lub krojenia w połowie zamrożonych lub całkowicie zamrożonych produktów. Nie używajcie ich Państwo zamiast śrubokrętu lub otwieracza do konserw. Noże nie są przeznaczone do tych celów i ten sposób niewłaściwego użycia może skończyć się wygięciem lub złamaniem ostrza albo krawędzi.

Noże z rączką syntetyczną lub ze stali nierdzewnej przystosowane są do zmywarki do naczyń (nawet te z nitowanymi uchwytami). Jednakże najlepszą troskę wykazujecie Państwo, gdy noże czyścicie Państwo ręcznie (wysoka temperatura i detergenty niekorzystnie wpływają na uchwyty, takie działanie stanie się po prostu stratą czasu)! Najlepszym i najłatwiejszym sposobem czyszczenia jest bezpośrednie mycie po użyciu pod letnią bieżącą wodą - jeśli będzie to konieczne dodajcie Państwo kroplę płynu do zmywania - i gruntownie wysuszcie. Natomiast jeśli wolicie Państwo czyścić noże w zmywarce do naczyń, prosimy upewnić się, czy ostrza niczego nie dotykają (uderzając w inne sztućce lub garnki, czy też patelnie mogą wyszczerbić krawędzie); polecamy ekonomiczny program do 55°C.

Noże należy regularnie ostrzyć! Ostry nóż jest bezpieczniejszy niż tępy, ponieważ potrzebujecie Państwo mniej siły do krojenia. Nóż łatwo kroi jedzenie na kawałki i ręka nie zmęczy się szybko. W firmie BergHOFF, mamy dwa różne rodzaje ostrzałek, by zachować ostrość Państwa noży na długo:

- chromowana stal nierdzewna:

ostrzałki do noży ze stali chromowej, z wyżłobioną powierzchnią dające wspaniałe naostrzenie, są one stosunkowo odporne na uszkodzenia

- diamentowe:

ostrzałki do noży z diamentową warstwą dają szczególnie delikatnie naostrzenie. Jednakże, ich średnia długość czasu użytkowania jest krótsza, ponieważ po pewnym czasie warstwa ostrząca wyciera się.

W taki sposób należy ostrzyć noże:

1) ostrze położyć na powierzchni stalowej, zachowując kąt o nachyleniu 20°. Prosimy upewnić się, czy ostrze w całej swej długości pozostaje w nachyleniu 20 stopni, aby istniała możliwość właściwego naostrzenia

2) następnie należy pociągnąć nóż wzdłuż krawędzi do dołu. Szybkość procesu nie ma żadnego wpływu na jego skuteczność

3) powtórzcie Państwo tę czynność, ostrząc również drugą stronę ostrza

Krok 2 i 3 należy powtórzyć około pięć do dziesięciu razy, kolejno ostrząc tył lub przód ostrza

- Noże powinniście Państwo przechowywać w zasięgu ręki! Noże powinny być umieszczone zawsze na blacie, skierowane rączką w Państwa stronę i powinniście Państwo wykluczyć możliwość, iż przypadkowo spadną one na podłogę. W celu uniknięcia wypadków nigdy nie należy przykrywać noży ściereczką do naczyń lub czymś podobnym. Zawsze zwracajcie Państwo uwagę, czy chwytacie Państwo nóż najpierw za rączkę, a nie za ostrze.

- Używajcie Państwo właściwego noża. Warzywa, mięso, ryba, chleb … wszystkie produkty mają różną strukturę i wielkość. Jest to powód, dla którego każdy nóż ma swoje specjalne przeznaczenie.

- Zawsze należy kroić, zachowując bezpieczną odległość od ciała! W ten sposób, unikniecie Państwo skaleczeń, w przypadku gdy nóż przypadkowo wyślizgnie się z ręki.

- Nigdy nie próbujcie Państwo łapać spadającego noża! Mogłoby to narazić Państwa na poważne okaleczenia.

- Ostre noże należy myć oddzielnie! Pamiętajcie Państwo, iż myjecie ostre rzeczy. Nigdy nie wrzucajcie noży do zlewu, najlepiej jest bezpośrednio po użyciu wyczyścić je pod bieżącą wodą, a następnie wytrzeć do sucha.

- Naostrzone noże przechowywać z dala od dzieci!


-Nigdy nie należy przeciągać palcem po ostrzu – nawet wtedy nie, gdy chcecie Państwo sprawdzić ostrość.

- W celu uniknięcia uszkodzeń lub przypalenia, nie pozostawiajcie Państwo noży w pobliżu palnika lub w bezpośredniej bliskości innych źródeł ciepła.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aga



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 380

PostWysłany: Czw Sie 14, 2008 21:45    Temat postu: BergHOFF - sztućce Odpowiedz z cytatem

Utrzymanie i konserwacja

Nowe komplety sztućców ze stali nierdzewnej należy przez pierwsze kilka tygodni użytkowania myć ręcznie. Następnie, gdy stal nierdzewna zostanie już w czasie procesu mycia zahartowana, może ona być myta w zmywarce. W przypadku jednak, gdybyście chcieli Państwo, aby sztućce zachowały swój oryginalny blask i wykończenie, zalecamy myć je ręcznie przez cały czas (na przykład, plastikowe uchwyty sztućców, które myte są w zmywarce tracą połysk i matowieją). Jeśli myjecie Państwo sztućce ręcznie, używajcie Państwo ciepłej wody, łagodnego środka i miękkiej gąbki. Niezwłocznie należy je wysuszyć. Unikać należy skoncentrowanych detergentów, powstałych na bazie soku z cytryny lub innych owoców cytrusowych, gdyż mogą one uszkodzić sztućce.

Sztućce należy zawsze najpierw opłukać (na przykład zanim zostaną one umieszczone w zmywarce).

Sztućców nie należy długo moczyć, gdyż długie zamaczanie może uszkodzić elementy wykończenia.

W przypadku, gdy podczas czyszczenia sztućców korzystać będziecie Państwo ze zmywarki (po uważnej lekturze instrukcji!), wówczas należy mieć na uwadze następujące rady:

* dokładnie przestrzegać należy instrukcji użytkowania zmywarki do naczyń
* używać łagodnego detergentu, nie korzystać z detergentu, który wyprodukowany jest na bazie cytryny lub owoców cytrusowych
* nigdy nie należy używać więcej niż 1 łyżeczki do herbaty środka czyszczącego
* sztućce należy umieścić w koszyku uchwytami do dołu
* sztućców nie należy mieszać (osobno noże, widelce i łyżki); strumienie wody najskuteczniej czyszczą poszczególne części sztućców, gdy są one luźno umieszczone w koszyku
* nie upychać sztućców w zmywarce
* używać delikatnego i ekonomicznego programu
* kiedy program zostanie zakończony, natychmiast wyjąć sztućce ze zmywarki. W przypadku, gdyby było to niemożliwe wówczas należy przynajmniej otworzyć drzwi zmywarki, aby ulotniła się para, a następnie należy sztućce rozłożyć i wytrzeć do sucha. W innej sytuacji, wysoka temperatura i wilgoć mogą przyczynić się do powstania korozji.

W celu ułatwienia procesu czyszczenia Państwa sztućców i w celu zmniejszenia ryzyka korozji, powstania odbarwienia oraz nalotu, zawsze natychmiast (po każdym użyciu!) usunąć należy resztki jedzenia (takie jak majonez, jajka, sól lub ocet).

Jeśli na sztućcach pokaże się rdza, wówczas bardzo prawdopodobne jest, iż używacie Państwo zbyt dużo detergentu. Woda nasycona jest detergentem i na skutek ciepła paruje, powodując, iż detergent pozostaje na powierzchni w formie tłustych kwasów. Aby wyczyścić plamy rdzy, używajcie Państwo dobrego środka czyszczącego do metalu, pocierając nim sztućce. Po dokładnym przetarciu plamy powinny zniknąć. Jeśli powstanie trochę osadu, plamy pozostaną na stałe.

Odbarwienia można usunąć pastą zawierającą sodę i wodę.

Stal nierdzewna nie musi być polerowana. Jeśli chcielibyście przywrócić jej trochę oryginalnego blasku, wówczas należy skorzystać ze środka do czyszczenia stali nierdzewnej (takiego jak "Środek do czyszczenia stali nierdzewnej" firmy BergHOFF). Dzięki temu produktowi można uzyskać szczególne efekty czyszcząc ostrza.

Sztućce należy przechowywać z dala od płomieni oraz bezpośrednich źródeł ciepła!

Sztućców nie należy przechowywać w torbach plastikowych lub innych opakowaniach, w których może gromadzić się wilgoć. W celu bezpiecznego przechowywania należy usunąć ze sztućców oryginalne opakowanie i każdą sztukę zawinąć osobno w miękką szmatkę.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aga



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 380

PostWysłany: Czw Sie 14, 2008 21:47    Temat postu: BergHOFF - wyroby ze szkła Odpowiedz z cytatem

Utrzymanie i konserwacja

Po użyciu kryształów, należy opłukać kieliszki tak szybko, jak to możliwe!

Polecamy czyszczenie Państwa kryształów ręcznie, gdyż wysoka temperatura i silne detergenty w zmywarce do naczyń mogą uszkodzić kryształ. W przypadku, gdy będziecie Państwo myć kieliszki w zmywarce do naczyń, należy się upewnić, iż zastosujecie Państwo zarówno łagodny program, jak i delikatny środek myjący.

Myjąc kryształy ręcznie, dobrym pomysłem jest, aby na dnie zlewu umieścić gumową podkładkę, gruby ręcznik lub ścierkę, w celu uniknięcia uszkodzeń. Zawsze używajcie Państwo ciepłej mydlanej wody oraz łagodnego detergentu (i miękkiej gąbki lub szczotki). Jeśli dodacie Państwo do wody szczyptę soli, wówczas kryształ odzyska swój piękny blask

Poważni entuzjaści wina wierzą, że mydło pozostawia osad, który oddziałuje na smak wina. Oni zalecają używanie do mycia sody.

Aby usnąć plamy z kryształu, należy zmieszać garść ryżu w ciepłej wodzie z sokiem cytryny lub octem. Jest to specjalny sposób na trudno dostępne plamy, takie jak na przykład w wazonach. Gdy pojawią się problematyczne plamy, wówczas polecamy użycie tabletki do czyszczenia sztucznej szczęki, przy czym powinniście Państwo monitorować cały czas proces czyszczenia. Nigdy nie należy moczyć kryształów!

W celu usunięcia małych plamek, spróbujcie Państwo umieścić na szmatce niewielką ilość octu. Niektórzy polecają użycie kropli amoniaku; jednakże z każdą silną substancją chemiczną, bądźcie Państwo bardzo ostrożni. Nasz dobra wskazówka brzmi: do mycia naczyń należy użyć mieszaniny płynu do naczyń, kropli amoniaku i ciepłej wody, by kryształ odzyskał piękny blask.

Po tak ciężkiej pracy, należy ręcznie wytrzeć kryształy (natychmiast po myciu to, aby zapobiec powstaniu śladów po kroplach) szmatką nie pozostawiającą na powierzchni włókien. Niektóre osoby do pierwszego wytarcia używają ręczników papierowych, a następnie wycierają kryształ płócienną szmatką, aż będzie się świecił.Wybór należy do Państwa!

W przypadku, gdy na krysztale zauważycie Państwo drobną rysę, wówczas należy udać się do lokalnego punktu usługowego lub grawera w celu wyszlifowania kryształu.

Podczas przechowywania kryształu należy się upewnić, czy macie Państwo odpowiednio dużo miejsca do magazynowania i nigdy nie należy stawiać kryształu na obręczy.
_________________
nauka na keyboardzie impresariat stroiciel agencja artystyczna nauka na pianinie stomatolog
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Moja Rekomendacja Strona Główna » Luźne rozmowy na każdy temat Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Nauka gry na klarnecie w Częstochowie Stomatolog Częstochowa Impresariat Katalog branży artystycznej

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional